We hebben ditmaal een smakelijk, verrassend én ludiek inspiratie-idee. Letterlijk. Want stel je eens voor: een handgemaakt, ambachtelijk kaasje – gemaakt van zeugenmelk. Klinkt gek? Misschien, maar er is al eens mee geëxperimenteerd.
In het oosten van het land experimenteerde varkensboer Erik Stegink al eerder met zeugenmelk. Zijn initiatief, Piggy’s Palace, trok de aandacht van Foodlog toen hij daadwerkelijk kaas wist te maken van deze bijzondere melkbron. Lees hier het hele artikel.
Ook over de grens zijn er creatieve geesten bezig met dit idee. Chef-kok Edward Lee uit Kentucky wist met veel geduld én een menselijk borstkolfapparaat genoeg melk te verzamelen om een mini-ricotta van varkensmelk te maken. Zijn conclusie? “It was delicious.”
Een culinaire delicatesse
Wat als we dit verder uitwerken? Geen massa, geen liters, maar juist: exclusieve, ambachtelijke mini-kaasjes. Denk aan een soort Babybel, maar dan met een verhaal waar je u tegen zegt. Elk kaasje zou slechts 10 gram wegen, waarvoor ongeveer 100 gram melk nodig is.
Een hoogproductieve zeug kan dit per melkbeurt leveren, en met wat handigheid zijn er misschien wel vijf zeugen per arbeidsuur te melken. De kostprijs is uiteraard anders dan melk van de koe of geit. Dat maakt het is dus geen supermarktkaasje, maar een culinaire beleving in miniformaat.
Smaak, storytelling en beleving
Wat dit idee zo sterk maakt, is niet alleen de innovatie, maar ook de beleving en het verhaal. Elk kaasje is uniek – afhankelijk van het ras, de voeding en het moment van melken. De smaak kan dus verschillen per batch, net zoals bij wijn of rauwmelkse geitenkaas.
Combineer dat met een krachtig merkverhaal – van varken tot verfijning – en je hebt iets dat niet alleen lekker is, maar ook verbindt, verrast en inspireert. Denk aan sterrenrestaurants, foodies of culinaire festivals: een podium waar varkenshouders op een totaal nieuwe manier in beeld komen.
Wat als…?
Wat als we samen met varkenshouders, food designers, chefs en creatieve partners dit idee verder uitwerken? Pig Pioneers Platform helpt graag bij het verbinden van mensen, het sparren over de aanpak, en het verkennen van subsidiemogelijkheden voor dit soort pionierende concepten.
Heb jij ideeën, vragen of zie je mogelijkheden? Laat van je horen! Wie weet ligt jouw bijdrage straks op het bord van een topchef.