Van boerenerf tot belevingspark? Zomer tip!

In de zomer liggen we allemaal graag even aan het strand of in de zon. Even loskomen van de dagelijkse drukte. Maar als Pig Pioneers Platform nemen we graag de binnenbocht… een onverwachte afslag richting iets dat ontspanning, verwondering én bewustwording brengt. Zoals Irrland in Kevelaer-Twisteden, net over de Limburgse grens in Duitsland. Verkleinen ze de kloof tussen consument en producent?

Veel meer dan een dagje uit

Wat begon als een agrarisch erf, groeide uit tot een belevingspark van meer dan 30 hectare, waar kinderen spelenderwijs leren over voedselproductie. Hier is de kloof tussen boer en burger niet alleen zichtbaar gemaakt, maar ook overbrugd. Zo staan kinderen staan oog in oog met een zeug die haar biggetjes zoogt. Ze rennen tussen de akkers, aaien een geit, leren waar melk vandaan komt en hoe voedsel groeit. Zonder dat het als ‘les’ voelt, krijgen ze een diepere waardering voor wat er dagelijks op hun bord ligt. Een vorm van ‘verplichte educatie’ die eigenlijk in elk basisschoolprogramma thuishoort.

We zijn allemaal onderdeel van het systeem

Er wordt vaak gesproken over de groeiende afstand tussen platteland en stad, tussen producent en consument. Maar misschien ligt de innovatie niet in het dichten van de kloof, maar in de bewustwording dat we allemaal onderdeel zijn van hét systeem. In de tuinen van duizenden Nederlanders wordt voedsel geteeld. Tegelijkertijd worstelen we met de vraag: willen we dit óók verplaatsen naar andere landen net zoals o.a. de varkenshouderij?

Verbinding is de sleutel

Initiatieven als Irrland laten zien dat de verbinding wél te maken is. Door openheid, beleving en educatie. Niet door reclame, maar door ervaring. Niet door afstand, maar door nabijheid. Want uiteindelijk willen we allemaal weten waar ons eten vandaan komt. En als dat op een speelse, zomerse manier kan, des te beter.

Wij wensen iedereen een prettige zomervakantie!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email